Wat is de oorzaak van betonscheuren?

Scheuren in beton zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder kan u de mogelijke oorzaken van de betonscheur terug vinden: thermische belastingen, krimp, zettingen, overbelasting, slechte uitvoering/ontwerp, chemische reacties, corrosie van wapeningsstaal en slechte kwaliteit betonmengsel,…

 

Om de oorzaken van scheuren te achterhalen, kan BetonAdvies Gijko een visuele inspectie uitvoeren om de locatie en het patroon van de scheuren te bepalen. En kunnen wij met onze niet-destructieve toestellen ook al heel veel informatie winnen over de betonscheur zelf.

Het is belangrijk om scheuren in beton tijdig aan te pakken, omdat ze anders kunnen leiden tot verdere schade aan de structuur (‘betonrot’) en zelfs tot instorting. Regelmatig onderhoud en inspecties kunnen helpen om problemen met scheuren vroegtijdig te detecteren en aan te pakken.

 

BetonAdvies Gijko geeft u een duidelijk beeld waarom betonscheuren erg gevaarlijk kunnen zijn!
De eerste foto hieronder ziet u een kernboring over een scheur van een betonvloer van ongeveer 6 maanden oud. De scheurdiepte is reeds meer dan 10 cm. De volgende foto aan de linkerkant toont de carbonatatiediepte van bijna 2-3 cm in de scheur. Wat niet het geval is voor het controlemonster (kern zonder scheurvorming) aan de rechterkant van de foto.

Neem vrijblijvend contact met ons op om te zien of we u hiermee van dienst kunnen zijn.