Betonschade: Alkali-silicareactie herkennen en voorkomen

ASR, wat?

ASR, de alkali-silicareactie is een welgekende chemische reactie binnen de betonwereld (Betonkanker). Eentje die je echt wel koste wat kost wil vermijden. De chemische reactie zorgt er immers voor dat je beton van binnenuit openbarst. Maar hoe komt zo’n reactie precies tot stand? Bepaalde bestanddelen van het beton interageren met elkaar en als dat in specifieke omstandigheden gebeurt, dan steekt deze chemische reactie al snel de kop op. Je beton is een vogel voor de kat in de volgende omstandigheden:

  • een vochtig milieu
  • potentieel reactieve granulaten
  • hoog gehalte alkaliën

Preventief aan de slag

In de betonindustrie blijven ze niet bij de pakken zitten en nemen ze gepaste betontechnologische maatregelen. In 2018 trad een nieuwe versie van de Belgische betonnorm NBN B 15-001 in voege. Deze norm is sinds 2022 licht aangepast NBN B 15-001:2022.* Vooraleer bepaalde preventieve maatregelen echter kunnen worden doorgevoerd, maakt BetonAdvies Gijko een stand van zaken op.

*Wist u trouwens dat ons zusterbedrijf BAG-MacBen (www.bagmacben.eu) deze norm in een interessante betonwijzer heeft. Deze betonwijzer is in zakformaat gedrukt en is heel gemakkelijk te gebruiken voor het bestellen van uw beton. Interesse in deze betonwijzer? Stuur een mailtje naar ons met uw gegevens en wij zorgen ervoor dat de betonwijzer naar u komt.